ritvalehtonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuloverot

Metsät lihoiksi

Sitran tarjoilema vihreä verouudistus julkistettiin juuri sopivasti pari päivää vaalien jälkeen. Ehdotuksen mukaan verotuksen painopistettä tulisi siirtää työn verotuksesta ympäristölle haitallisen kulutuksen haittaveroihin. Lisäksi tulonsiirtoja korotettaisiin niin, että vähävaraistenkaan tarvitsisi jäädä mistään hauskasta paitsi.

Perustulosta - ekonomistit vievät journalistia kuin litran mittaa?

Perustulosta löytyi 11 mrd. €:n pommi – Hallituksen tavoite murskaksi (US 30.3.2016) kirjoitettiin kahden liitteenä olevan twiitin innostamana, eikä edes haastattelut selventäneet journalistille mistä oli kyse, tai hän sortui otsikossaan pahemman laatuiseen klikkijournalismiin.

Kirja-arvostelu: Land – A New Paradigm for a Thriving World

Kirja, joka murtaa “vapaan” markkinatalouden myytin. Arvosana: 4/5

Yleiskuvaus:

Martin Adamsin Land -kirja on merkittävä onnistuminen monella tapaa:

Verot ja maksut eri ansiotasoilla

Palkansaajan kokonaisansio voidaan jakaa nettopalkkaan, julkisiin tuloveroihin ja ansion vakuutukseen. Lakisääteinen ansionvakuutus toimitetaan osin niin sanottuina työnantajamaksuina.

Olen oheen piirtänyt helsinkiläisen palkansaajan verot ja maksut kolmella eri bruttopalkkatasolla: 18 000 euroa vuodessa merkitsee täysiaikaista työtä hieman alle kympin tuntipalkalla, 40 000 euroa vuodessa on osapuilleen täysiaikaisen työn keskipalkka ja 100 000 euroa vuodessa edustaa suurituloisen asiantuntijan tai johtajan palkkaa.

Tonni verotonta on tyhjä lupaus

Perussuomalaiset lupaa uudessa vaaliohjelmassaan, että kansalaisten olisi voitava ansaita tonni kuussa verottomana. Virallista populistista linjaansa myötäillen puolue ei tarkenna esitystään.

Katsotaan, mitä helsinkiläinen maksaa 12 000 euron vuotuisista palkkatuloistaan veroina ja veroluontoisina maksuina.

Vero.fi antaa pyöristetyksi veroprosentiksi 2,5 ja verojen määräksi 243,73 euroa. Tämä summa jakautuu seuraavasti:

 

93,60    Kelan päivärahamaksu

77,38    Ylevero

67,91     kuntavero

Puolueet perheiden asialla ? Ainakin byrokratian

Eivät ainakaan kaikki puolueet ole perheiden asialla.

Suomessa siirryttiin vuonna 1976 puolisoiden yhteisverotuksesta erillisverotukseen. Lähinnä SDP:n ja SAK:n vaatimuksesta. Perheitä tukevan puolisoiden yhteinen verotus on käytössä esimerkiksi Ranskassa, Saksassa, Irlannissa, Luxemburgissa, Portugalissa, Espanjassa ja USAssa.

SDP leikkaamassa pienituloisten verotusta?

Nettiä ristiin-rastiin selatessani törmäsin Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen kirjoitukseen Turun Sanomissa. Kirjoitus ei sinällään yllättänyt sisällöllisesti. Siinähän todettiin mm. seuraavaa:

"Suomen Pankin ennusteen mukaan maamme on vakavassa tilanteessa. Pankki ennustaa matalan kasvun jatkuvan seuraavat kymmenen vuotta. Se myös esitti työelämän joustoja ratkaisuksi nostaa työllisyyttä."

Köyhyyden koko kuva Suomessa?

Yleensä mediassa tuodaan esille, että suomalaisen keskiansio on noin 3000 euroa kuussa. Kuitenkin liittämästäni taulukosta voi huomata, että 80.9% suomalaisista tulonsaajista saa alle 3333 euroa kuussa bruttona. Harha johtunee siitä, että 3000 euron keskitulolla tarkoitetaan kotitalouksien keskituloa. Kotitalouteenhan yleensä kuuluu kaksi tienaavaa henkilöä, vaikka yksineläjien määrä onkin kasvanut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä