ritvalehtonen

"Työttömien aktivontimalli"

Pakkokeinoin, ei ole koskaan saatu muuta kuin vihaa, syrjäytymistä ja lisää laskua yhteiskunnalle.

1.1.2018 alkoi uuden lain myötä, työttömien aktiivimalli. En usko tämän tuovan toivottuja ratkaisuja ongelmiin, koska malli tuodaan pakolla ja kepillä. Eli lyödään lisää lyötyjä jo heikossa asemassa olevia kansalaisia.

Tämä johtuu viimeisten vuosikymmenten harjoitetusta "hajota ja hallitse", politiikasta, missä heikointa osaa on lyöty kaikilla mahdollisilla keinoilla lisää, eli kavennettu luonnollisia mahdollisuuksia työllistyä ja päästä oman elämänsä hallitsijaksi. On syntynyt suuri luottamuspula päättäjiin. Kansa näkee eriarvoistumisen omalla kohdallaan vievän mahdollisuudet, oman elämän hallintaan. 

Nyt kehutaan kasvua ja hyvä näin, mikäli siihen on luottamista, itse kyseenalaista kaiken, koska liian paljon on ollut väärää tietoa jaossa, tieto on aina jakajan eduksi, eli sitä keneltä kysyy. Kansa kuitenkin tietää arjessaan totuuden, sitä ei mikään tilasto voi muuksi muuttaa.  Tätä kasvua tukisi myös oma mallini työllistämiseen, mutta rivikansalaisiahan ei kuulla. Korkeintaan poimitaan ideat ja viedään niitä omina, mieleisiksi muunneltuina.

Kasvun jarruna on markkinatalouden harjoittama ahne politiikka, missä suuryritykset keräävät potin ja pienet kelpaavat vain työllistäjiksi ja maksumiehiksi, kun suuryritykset keräävät vielä suurimmat tuet, joiden kautta syntyy lisää työttömiä. Mitä voisikaan olla kasvu, jos sen tekemiseen olisi kaikilla yhtäläiset mahdollisuudet? Miten säästyisikään valtio lisävelalta, kun kaikki otettaisiin oikeasti kakun leipomiseen mukaan?

Miten kävisikään syrjäytymiselle ja monille muille sairaus- ja masennustilastoille, joita osattomuus , eriarvoisuus , mahdollisuksien puute ja työttömyys tuottaa?

Jos minä voisin laatia työllistymisen tien, se olisi alhaalta ylös lähtevää ja ihmisarvoa kunnioittavaa. Tekisin selvityksen kaikista työkykyisistä työttömistä alueittain kylissä ja kaupungeissa. Selvittäisin heidän osaamisen tai koulutustarpeen,  heidän haluamaansa työhön, siihen mitä he osaavat ja haluavat tehdä. Sen jälkeen selvittäisin kaikkien alueiden lapsiperheiden tilanteen ja avuntarpeen, vanhusten hoivan ja kotihoidon tarpeen. Sitten loisin palveluringit: 1. Asiointirinki 2. Palvelurinki 3. Dikirinki ja 4. Nikkarointirinki. Sijoittaisin näihin rinkeihin nämä työttömät osaamisensa mukaan töihin, lähelle omaa kotiaan niin, että he kävisivät päivittäin töissä näiden rinkien sisällä omassa tehtävässään ja saisivat siitä Kelan maksamana vähintään 1500e/kk palkan +km rahan lakisääteisen taksan mukaan. Kela yhdistäisi näiden kohdalla asumistuen, toimeentulotuen ja työttömyyskorvauksen peruspalkaksi, joen samalla säästyisi sosiaalimenoissa, mutta työllistetty saisi yhdeltä luukulta kaiken kerralla, työtä vastaan.

Asiointirinki olisi asioille kuljettamista, virkistäytymistä ja muuta pientä ajoa, jota kukin tarvitsee, mutta räätälöitynä, että saman ringin sisällä olisi eri päivät eri kohteille ja yhdistäen kun on vähän lähtijöitä mukana. Palvelurinki olisi tavallista kodin työtä vanhusten ja lapsiperheiden luona, eli ruuanlaittoa, pyykinpesua, lastenhoitoa, ulkoilutusta ja seurustelua. Dikirinki kiertäisi dikiosaamista opettamassa kädestä pitäen, että vanhukset saisivat itse hoidettua asioitaan kotoa käsin. Nikkaririnki taas koostuisi kädentaitajista, pienkorjaajista ja rakennusosaajista.

Näiden palveluiden kautta helpotettaisiin kuntien kuluja ja samalla säästyisiin veronkorotuksilta, mistä seuraisi  kuntalaisten käteenjäävän osan kasvattaminen ja ostovoiman lisäys.

Kun myös työttömille turvataan riittävä työtulo peruspalkan muodossa näiden rinkien työläisinä, myös he pystyisivät suunnittelemaan omaaa elämäänsä ja perustamaan kotejaan. Se loisi turvaa, vähentäisi syrjäytymistä, antaisi mahdollisuuden asua siellä, missä koti sijaitsee ja tämä loisi polun uuteen parempaan elämään omin avuin ja kunkin omista lähtökohdista, toisin kuin nyt pakolla.

On muistettava, ettei kukaan saa maksetuksi vuokraa ja ruokaa 664e:lla, josta vähennetään vielä verot, mikä on nykyinen rankaiseva työmarkkinatuki. Tämä ei ole ihmisarvoista, jos aikamme on elänyt savupiippuyhteiskunnan ohi, on löydettävä uudet ratkaisut sille, että kaikki pääsevät mukaan. Ei syyllistäen ja piiskaten työtöntä uhria, joka on jo muutenkin ahtaalla, se on orjuuttamista, mikä on myös lailla kielletty.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat