ritvalehtonen

Maaseudulla on mahdollisuus

  • Maaseudulla on mahdollisuus

 

Suomalainen maaseutu on kautta aikojen ollut kansamme pelastus. Se on tarjonnut mahdollisuudet moneen työhön, silloinkin kun on ollut vaikeita aikoja.

Siksi toivoisi, että myös politiikassa nähtäisiin maaseudun mahdollisuudet. Se ei ole pelkkää metsätaloutta, ei pelkkää maataloutta, vaan sen kirjo on laaja ja sen mahdollisuudet on hyvät myös laajentumiselle, työpaikkojen syntymiselle kodin lähelle. Mutta se vaatii myös päätöksenteolta oikeaa ymmärrystä kansamme hyvinvoinnista yhdessä työn kanssa. Se tarkoittaa tasa-arvoisuutta kaikkien yrittäjien kesken.

Nyt jos koskaan tarvitsisimme vuoropuhelua siitä, mitkä kaikki mahdollisuudet meillä on käyttämättä? Mitä voisimme tehdä toisin , mutta  se ei onnistu, jos raha keskitetään vain suuriin kaupunkeihin ja tiukasti taajameihin. Se ei myöskään onnistu, jos päätöksiä nuijitaan ilman keskustelun sallimista, ellei se juuri kohdennu annettuun päätökseen, mutta sivuaa sitä kovastikkin. Meillä on vallalla lyhytnäköisyys ongelma, emme näe kokonaisuuksia, mistä aiheutuu aine ja resurssihukkaa, sekä päälekkäsisiä menoja, turhaan.

Nyt kun uusi kuntalakikin jo edellyttää kansalaiskeskueteluja ja heidän mukaan ottamista kehitykseen, toivoisi, että ne asiat etenevät myös hallituksissa ja valtuustoissa keskustelukulttuurin kautta ja laajempia kokonaisuuksia katsellen, kuin pelkkä oma tavoite saada päätös maaliin halutulla tavalla.

Metsät ovat meidän sydän, mutta niidenkin hoito tulisi olla jatkuvaan harvennuksiin pohjautuvaa, monimuotoista josta tuottoa saadaan aiemmin kuin avohakkuissa, missä seuraavat tilit tehdään vasta 60-80v päästä. Puu ei saisi olla pelkkä raaka-aine, vaan sen jalostuksesta tulisi kehittää laajat tuotemarkkinat. 

Kun tilastot osoittavat, että maaseudulla ollaan etupäässä asumisen vuoksi, sekin kertoo  jo ihmisten valveutumisesta asuinpaikan terveyden suhteen. Moni vanhempi haluaa lapselleen turvallisemman ja terveellisemmän asuinympäristön, mikä on ihailtavaa. Tämä tulisi ottaa myös päätöksenteossa huomioon, vastaamalla kansalaisten toiveisiin, asuinpaikkansa suhteen.

Kaikesta huolimatta, se ei saa asettaa kansalaisia sen vuoksi eriarvoiseen aemaan, kuten nyt on käynyt. Meillä on perustuslaki ja se edellyttää tasa-arvoisuutta kaikissa päätöksissä. Nyt jopa uutta postilakia  sorvataan eriarvoisuuteen, jos osalle jaetaan postit useammin viikossa ja osalle vähemmän.  Tuntuukin sille, ettei kansalaisten ajatuksia ja toiveita ole kuultu, vaan heistä on tehty maksuautomaatteja, kun kehitys on keskittynyttä ja toiveita ei kuulla. Tämä puolestaan kaventaa yhteisöllisyyttä ja kansalaisten halua itse ponnistella asioiden eteen, ellei he saa mistään tukea ajatuksilleen.

Miksi politiikassa maaseutu unohtuu aina? Suomi tunnetaan muualla maailmalla maaseutupolitiikan johtavana maana, vaikka emme sitä enää olé. Tässäkin Ruotsi ja Norja ovat oivaltaneet asian meitä peremmin. Siellä maaseudun kehitys on nostettu keskeiseen rooliinsa, jo politiikkaa tehtäessä, toisin kuin meillä. Myös meillä Suomessa on kaikki mahdollisuudet, jos löytyy tahtoa kehittää ja tasa-arvoisuutta mahdollisuuksian järjestämiseen päättäjiltä.

Tämä voisi olla se tie, joka palauttaa tervet elämänarvot ja onnellisuuden ja opettaa viljelemään ja varjelemaan tätä maata. Saada lääkkeet luonnosta, hiljaisuudesta, luonnon yrteistä ja luonnollisesta elämästä, itse valmistaen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hirmuisen mukavaa kun edes jokunen vihreä kirjoittaa maaseudun puolesta....kiitos!

Toimituksen poiminnat