Pakkovaltaa vai demokratiaa?

Kun mietimme kuinka paljon pakkovaltaa on kansamme joutunut kokemaan, ei voi olla kysymättä, tätäkö me oikeasti haluamme?

Onko vallan keskittäminen, jopa verovaroilla maksetuin puoluetuin oikein? Kun muistelen 1960 luvun toimia kokonaisten kylien alasajoa pakkokeinoin ja viinalla houkutellen vapaaehtoisiin kauppoihin. Tai jos halusit säilyttää kotisi, hakien oikeutta, kuten Oula Aikiokin aikoinaan halusi, hän jäikin vaille oikeutta ja vaille kotiaan, joka pakkolunastettiin pilkkahintaan. Tämä koskee energiayhtiöiden, metsäyhtiöiden ja maan silloisen hallituksen yhteisiä toimia, eli pakkovaltaa kansalaista, ja luontoa  kohtaan.

Sama tarina jatkui 1990 laman toimissa, missä suuremman voimalla ja ilman neuvotteluja ryöstettiin ahkerien ja rehellisten omaisuudet, vailla perustuslaillista oikeutta. Ihmiset jätettiin heitteille, oikeusmurhan uhreina yksin.

Niin kävi myös kavaludessa EU:n ja sen rahaliiton suunnitteluissa, missä kansalle kerrottiin muunneltuja totuuksia ja salakavalasti on ohjattu kansaamme kohti harvain valtaa ja kohti erilaisia ongelmia ja koflikteja. Eikä kukaan tunnu osaavan edes hävetä, puhumattakaan ymmärryksestä uhrejaan kohtaan. Eipä niin, koska näille vallan huipulla oleville ja silloisille päättäjille, on jatkuva kannatus samoijen puolueiden uusissa toimijoissa. Täytyyhän omia puolustaa, vaikka laskun maksaisikin kansa.

Kun nyt samalla pakkovallalla ajetaan läpi uutta SOTEA, jota varten on valmisteilla lakiluonnos, (HE15/2017) ei voi kuin ihmetellä, jos kansa haluaa yhä, että meillä on valta suurimmilla puolueilla ilman, että kansaa edes kuullaan. Kuntien itsemääräämisoikeutta ei voi alistaa jyräämiselle, se on perustuslaissa annettu ja toivonkin nyt suurta viisautta kuntien päättäjille, etteivät ne luovu oikeudestaan kansalaisten tappioksi, ellei asioita ole käyty läpi kansantajuisesti ja riittävän selkeästi, jotta sen kaikki muodot on tarkkaan harkittu. Demokratiaan kuuluu kansan ja eri  tutkijoiden näkemysten kuuleminen. Myös pienpuolueilla on omat näkemykset , koska hekin edustavat kansan näkemyksiä, ovat demokraattisesti vaaleissa valittuja. Siksi heitäkään ei voi ohittaa,  pakkovallalla tai kieroudella, joita olemme joutuneet kansana näkemään jo liian pitkään suurimpien röyhkeällä. 

Nyt jos koskaan, kansan on herättävä tulevia vaaleja ajatellen ja ymmärrettävä, mihin diktatuurimainen pakkovalta vallan huipulle päässeiden johdolla pahimmillaan voi johtaa. Sen seurauksia maksamme nyt liian monilla tasoilla. Luottamuspula, ostovoiman pakeneminen sieltä, missä olisi tarvetta ostaa, uusien yritysten nousu, massatyöttömyys, syrjäytyminen, rikollisuus, innovaatioiden puute, haluttomuus olla mukana, harmaa talous jne… Nämä kaikki ovat seurausta jostain. Minä näen vahvan yhteyden harjoitettuun politiikkaan viimeisten vuosikymmenten aikana.

 

 

 

ritvalehtonen
Vihreät Petäjävesi

Arvoina oikeudenmukaisuus, avoimuus, tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittaminen, sekä työn tekeminen, mutta rehellisin keinoin.
Luodaan yhteläiset mahdollisuudet ei estetä sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu