Työttömyyskin on rakenteellista

 

Kun meillä maan hallitustasolla puhutaan normitalkoista, kikystä ja rakenteiden korjaamisista, eikö pitäisi puuttua myös työttömyyden rakenteisiin, eikä ihmetellä vain sen seurauksia?
 

Kun lasketaan kaikki se panostus mitä laitetaan ihmisten työllistymiseen kortistoon ja sosiaalijonoihin, sen hinta on tudella suuri. Lisäksi se ei ole ihmisarvoista kohtelua kenellekkään sen kohteeeksi joutuvalle, että työkykyisenä ja osaavana joutuu kerjäämään armopaljoja, vain saadakseen perheelleen leivän.

Kaikki alkaa perheistä, varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta ja ohjaa valtion ja kuntien veroeuroja kaiken tämän onnistumiseen. Samaan aikaan maailma muuttuu ympärillämme ja huomaaamme, että teollisuus ja perinteiset alat katoaa, sitä tuetaan myös valtion ja kuntien päätöksillä. Kun valtionyhtiötkin ovatkin menneet etunenillä, näyttäen mallia muille. Valtion ja kuntien päätehtävä ei ole ollut  yrittäjyys, vaan mahdollistaja muille toimijoille, jotka sitten toimivat rehellisesti, maksaen veronsa ja työllistäen väkensä täällä kotimaassa.

Kun huomaamme, että koulutuksella ei olekkaan saatu työtä, eikä elämä alakkaan hymyillä, se passivoi kokonaisia perheitä, tuo monia muita ongelmia ja laskut yhteiskunnalle kasvaa monien muiden ongelmien hoitamisena.

Jos puolestaan kaikki nämä työtä vailla olevat saisivat valita työpaikkansa, siltä alalta, jonka jo osaa tai joka kiinnostaa. Sopisivta työnantajansa kanssa, missä sitoudutaan tekemään töitä valitulle yritykselle, vähintään 30t/viikko ja siitä työsopimus Kelaan ja valtio maksaa siitä työstä 1500E/kk peruspalkkana jota tuo työläinen voi kasvattaa lisätyöllä, vaikka 10t/ viikko, jonka maksaa työnantaja. Näin lisätyöllä voikin jokainen sitten ansaita lisää. Kun näin kaikki koulusta päässeeet ja työttömät, sekä pk sektorille yrityksensä perustavat saisivat tuon aloituspalkan, jolla he eläisivät ilman sosiaalisia tukia, se olisi se kipinä, saada elämästään kiinni ja ansiata lisää. Kaikki tämä, kasvattaisi myös yritysten tulosta, olisi ns. tukea käsityövaltaisille yrityksille ja myös tasa-arvoista, koska koneisiin ja laitteisiinkin on maksettu tukia yhteisillä veroeuroillamme suuriin yrityksiin.

Näin meillä olisi samalla toimella poistettu työttömyys, sosiaalimenoista suurin osa olisi vaihtunut peruspalkaksi, eikä velkaantuminenkaan kasvaisi. Samalla tämä auttaisi saamaan kasvua, kun kaikilla kotitalouksilla olisi varaa ostaa se välttämätön.

Tämä on täysin mahdollinen, siihen tarvitaan vain tahtoa.

 

ritvalehtonen
Vihreät Petäjävesi

Arvoina oikeudenmukaisuus, avoimuus, tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittaminen, sekä työn tekeminen, mutta rehellisin keinoin.
Luodaan yhteläiset mahdollisuudet ei estetä sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu