ritvalehtonen

Henkiset arvot osana tulevaisuutta

 

Vaalikoneet esittelevät ehdokkaiden näkemyksiä kuntein kehityksestä. Vastauksia ei voi antaa, kuin raapaisuina, koska kokonaisuudet ovat paljon suurempi asia.

Meillä on koko kuntakenttä murroksessa ja se tarkoittaa, että lähes kaikki asiat muuttuvat kerralla. Uusi kuntalaki astuu lopuiltaankin voimaan, kesän kynnyksellä ja uusi opintosuunnitelma muovaa koulujen ja varhaiskasvatuksen kenttää.

Tulevat valtuutetut astuvat erilaisen päätöksenteon alttarille, sillä nyt ei riitä, että asioita valmistellaan pienissä ja suljetuissa piireissä ja luottamushenkilöt hyväksyvät ne  päätökseksi. Olisi opeteltava keskustelun ja yhteistyön kulttuuri. Kysyttävä kuntalaistenkin näkemyksiä, kun on kyseessä isot asiat, jotka myös heitä läheltä koskettavat. Olisi etsittävä kokonaisuuksien kautta parasta tapaa toimia niin, että kaikki veronmaksajat voivat tuntea saavansa veroilleen jotain vastinetta. Tasa-arvoisuus on tärkeä osa yhteistyön halukkuutta, sekä luottamuksellisen polun kasvua.

Ei ole outoa, että myös palvelumuotoilun tavat astuvat osaksi julkista sektoria. Hyvä näin, sillä jospa se onkin se punainen lanka, jota nyt kaivataan, jonka avulla voitaisiin siirtyä ratkaisujen pohtimisesta, ihmisten elämän ymmärtämiseen. Mitä paremmin ymmärrämme jokaisen kuntalaisen elämäntilanteen, sitä paremmin osaamme luoda niille ratkaisumallit. Siihen tarvitaan erilaisten ihmisten erilaisia näkemyksiä ja keskustelua asioista hyvin laajasti ennen päätöksentekoa. Siihen tarvitaan myös elämänkokemusta.

Siksi meillä tulisikin jatkossa olla yhä enemmän aikaa ja kiinnostusta, ihmisten toiminnan, huolien ja toiveiden kuuntelemiseen ja ratkaisuun niiden kautta, kuin päätyä suoraan ratkaisuun pienenpohdintaryhmän  ja suppean näkemyksen kautta. 

Tämä tarkoittaa muuttumista, niin virkamiehiltä, kuin luottamushenkilöiltäkin, sillä maailma muuttuu nopeasti ja siinä tulisi olla mieluummin eturintamissa uusin ideoin, kuin junnata samaa tuttua uomaa vuosikymmenten ajan, missä mikään ei saa muutua. Nyt tarvitaan erilaista ajattelua, enemmän yhteistyötä, enemmän avointa keskustelua, nöyryyttä, utelisiauuttakin uutta kohtaan, kokeilunhalua ja mahdollisuuksien luomista myös muualta tänne tuleville, mikäli haluamme olla edelläkävijöinä kasvun tiellä.

Tarvitsemme myös henkistä pääomaa, sille on ajassamme suuri puute ja se on yksi este luonnollisen kasvun ja eheyden tiellä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat