ritvalehtonen

Kiinteistöveron oikeudenmukaisuus perustuslain edessä

Jälleen suunnitellaan korotuksia kiinteistöveroihin useammalle vuodelle perätysten. Mutta kuka tutkisi ensin niiden perustuslaillisuuden tällä hetkellä, koska nyt sitä kerätään eriarvoisesti asuinpaikan perusteella.

Perustuslakimme sanoo, " kansalaisia ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan asuinpaikan , ihonvärin, tai muun ominaisuuden perusteella." Miksi kiinteistöverossa ei noudateta tätä pykälää? Perustuslaissa sanotaan myös, että " jos jokin alempi laki on ristiriidassa perustuslain kanssa, tulee silloin aina noudattaa perustuslakia",  eli ei sitä alempaa lakia. Miksi tätäkään ei noudateta ?

Jos taajamassa ja kaupungissa asuva maksaa ainoastaan kiinteistöveron, ei maksa tiestään, ei katuvaloistaan, ei muusta infrastaan, ei erikseen vedentutkimustaan, ei jätteiden ja jäteveden  kuljetustaan, ne kustannetaan yhteisistä veroeuroista, joita samassa suhteeessa myös haja-asutusalueelta kertättän.

Kun sitten Yksityisteiden varsilla asuva maksaa ensin yhtäsuuren kiinteistöveron kuin taajamassa asuva, sen päälle oman tiemaksunsa, joka voi olla useita tuhansia euroja vuodessa, sitten tutkituttaa kaivovetensä, kustantaa jäteveden ja jätteiden kuljetukset, kustantaa kaiken valaistuksensa itse, maksaa jopa postilähetysten noutamisen  kymmenien km päästä naapurikunnasta , koska postille on tullut halvemmaksi jakaa posti omia reittejään jne... Voi kysyä palveleeko kunnat ja posti tasa-arvoisesti ja laadukkaasti kaikkia kansalaisia? Onko toiminta perustuslain mukaista tasa-arvoisuutta?  Minusta ei ole.

Muistan hyvin, kun aikoinaan asuin taajama-alueella ja siellä maksoin ns. katumaksua, joka oli kulmatontilla aika iso, mutta se oli oikeudenmukaista, koska maksu kerättiin saadun hyödyn saajilta.

Sitten otettiin käyttöön kiinteistöverotus  1980 luvun alussa ja se ulotettiin myös haja-asutusalueille, missä oli yksityistiemaksut olleet jo ennen kiinteistöveroakin tasoittamassa taajamien kanssa kulurakennetta. Samalla sidottiiin lakiin, että kun kaikille tulee sama maksu, yksityistiet ja taajamat jää kuntien vastuulle, tuon kiinteistöveron vastineeksi ja päätiet hoitaa valtio.

Sitten 1994 laman vuosina, valtio luopui yksityisteiden ylläpitomaksuista ( auraus ja kesäkunnostus) ja samalla alkoi kunnat pienentää maksettavia korvauksia teille. Nyt nämä tiet ovat lähes kokonaan jo ainakin tietämieni kuntien kohdalla asukkaiden vastuulla ja siitäkin vähstä ollaan joka syksy leikkaamassa, vaikka koulukuljetukset polkevat teitä, jopa naapurikuntien lapsia kuskaten, oman kunnan asukkaiden laskuun.

Kun tätä listaa vielä jatkaa, näistä luvatuista vastaantuloista valtion taholta, on alkuun ollut kiinteistön arvo veron maksajalle oikeudenmukainen, kun se perittiin kiinteistönarvosta, josta oli ennen veroa vähennetty kiinteistöön otettu laina. Silloin maksettiin omasta omaisuudesta tuo vero.

Kuinkas muuten, tässäkin petettiin veronmaksajat, kun ne laitettiin joskus 2000 luvun alussa maksamaankin kiinteistöveroa , myös tuosta pankin osasta, eli pankkilainaa ei enää vähennettykään kiinteistön arvosta.

Kun vielä jatkaa tätä moraalitonta rahastusta ja eriarvoisuutta lain edessä, nyt kun kiinteistöjen arvoja korotetaan, se tapahtuu kaikkialla, vaikka samaan aikaan maaseudun kiinteistöjen arvot laskevat. Minusta tämänlainen rahastus on mennyt niin pitkälle, että ei ole ihme jos kansan sietokyky alkaa olla koetuksella, niin paljon on perustuslainvastaisuuksia käytännössä.

Jos esitän oman näkemykseni asian korjaamiseksi, tulisi tuo vero porrastaa ja lailla turvata niin, että sen pienimmän veron maksasivat ne kiinteistöt, jotka maksavat omat tiensä ym. ja suurimman ne, joilla on yhteisillä veroeuroilla ylläpidetty infra.

Lisäksi tuo velan osuus tulisi aina vähentää kiinteistön arvosta ennen veroja, sillä tämä estää jo rakentamista. Eikä ole oikein, että pankin omaisuudesta maksatetaan asukkaalla. Ahnaalla on p....... loppu sanotaan ja niin taitaa käydä, ellei tämä epäoikeudenmukaisuus saa uusia tuulia ja sen myötä kasvua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat