ritvalehtonen

Talouskasvun mahdollisuus

Uutiset kertovat, kuinka naapurimaamme Ruotsi on saanut kasvun aikaan viimeisten 20v aikana . Siellä pyörät pyörii ja ihmiset voivat hyvin.

Miksi meillä suomessa puolustetaan vain rahan valtaa ja siellä saavutettujen etua? Eikö juuri tässä ole se ero, millä muut valtiot myös naapurimaamme Ruotsi, ovat päässeet paljon paremmalle kasvun polulle kuin suomi?

Olen kuullut, kuinka siellä palkitaan kaikkia hyvästä työstä. Eli on luotu palkkiojärjestelmät, missä yhdessä sovitaan pelin säännöt. Kaikki työntekijät ovat samalla lähtöviivalla siivoojista ylimpään johtoon ja yhdessä sovitaan tavoitteista, mutta myös siitä, että tietty osuus voitosta jaetaan kaikkien työntekijöiden kesken, sillä perusteella, kuinka hyvin he saavat työnsä suoriteuiksi.

Tämän arviointi tapahtuu työntekijöiden kesken. Jokainen tyntekijä antaa arvosanan kaikista työtovereistaan, kerran vuodessa, kun on vuositilinpäätöksen aika esim. 1-5 ja kun kaikki ovat antaneet listansa, lasketaan henkilökohtaiset saadut pisteet yhteeen ja jaetaan vastanneiden lukumäärällä, eli saadaan keskiarvio. Tämä on järjestys, jolla palkkio jakautuu prosetuaalisesti, kuten oli sovittu. Näin jokainen työntekijä pääsee itse vaikuttamaan omaan osuuteensa kun tekee ahkerasti töitä ja toimii työyhteisössään esimerkillisesti. Eli eniten pisteitä saaneet saavat  enemmän ja vähiten saaneeet vähemmän, mutta kaikki saavat jotain. Tämän hyväksyy ihminen, jolla on vahva itsetunto ja ymmärtää, jos ei ole niin hyvä, tai ahkera, mutta ei voi syyttää toisia, jos jää pienemmälle palkkiolle, koska se on itsestä kiinni.

Kun meillä toiminta on päinvastaista, missä keski- ja ylinjohto saavat hulppeat palkkiot ja työntekijöiltä leikataan pois palkkaa ja lisätään työaikaa, ei se voi motivoida ketään. Tämä sisäpiirien sulle, mulle politiikka syö kasvumme nahdollisuudet, muuten ei voi kasvumme heikkoutta tulkita, kun teitää kuinka suuret ylimpien johtojen palkkiot ja palkat ovat. Tämä ylipalkattujen johtajien ja heidän asistenttiensa joukko syö itse syntyneen tuloksen, eikä siitä jää enää veroihinkaan riittävästi, koska verot maksetaan vasta palkkamenojen jälkeen  nettotuloksesta.

Eli paljon olisi tehtävä muutoksia nykyisyyteen, mikäli aidosti haluamme nähdä sen kasvun ja hyvän innostuneen, työmotivaatiota täynnä olevan joukon työläisiä ja yrityksissä hyviä  tuloksia.

Tämä vähentäisi myös ennenaikaisia eläköitymisiä, henkistä lamaa ja kokonaishyvinvointimme pääsisi pois siitä pakkopaidasta, johon se on puristettu jo 25v sitten. Tämän seuraukset yltäisivät myös koulujemme pisatuloksiin, sillä kyllä se perheen malli näkyy myös lastemme arjessa, halusimme tai emme. Nyt syytetään kouluja ja opetusta, kun syy on vääränlaisessa elämänmallissa, jota johtaa maan hallitus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat