Kadotettu luovuus

Lasten luovuus on tutkimuksen mukaan jopa 98%, mutta aikuisilla sitä on enää vain 2%. Onko koulutuksessa ja kasvatuksessa jotain vikaa, kun iän myötä tämä arvokas taito katoaa?

Onko tämä  suunniteltu ja ohjattu, yhteen muottiin puristava opetussuuntamme syynä siihen, ettei erilaisuudelle ole tilaa? Samalla myös lapsen luontaiset kyvyt tehdä oman mielensä ja lahjojensa mukaan karsitaan pois. Jos mietimme asioita tarkkaan, voisiko se olla syy myös siihen, että meiltä puuttuu nyt innovaatiot, myös työyhteisöissä, tai se ainakin on vähäistä?

Onneksi uusi opetussuunnitelmamme tuo muutoksia, mutta toivoa sopii, tapahtuuko aitoa muutosta, jos samat toimijat vetävät opetusta.

Työelämä vaatii oikeanlaista johtajuutta, rohkeutta, omaperäisyyttä ja joustavuutta. Eikö juuri nämä löydy luovuuden mittareista? Uskon, että myös työviihtymisen, jaksamisen ja motivaation takaa löytyy juuri työn mielekkyys, ja oivallus siitä, että työnantajan ja työntekijän tavoitteiden tulisi olla samat, vain toimintatavat voivat olla erilaiset.

Eli johtamisen tavasta johtuu myös työyhteisön viihtyminen, jaksaminen ja työn mielekkyys, eli myös uusien työntekijöiden halu tulla töihin juuri tähän yhteisöön. Tämä onnistuu, jos työn johto osaa sopia vain tavoitteista yhdessä, mutta antaa alaistensa tehdä työtä heidän omista innovaatioista lähtöisin, aina kun se on mahdollista.

Myös työntekijän ajatukset ovat hyvin tärkeitä juuri työn kehittämisessä paremmaksi, koska heillä on paras tieto heitä koskeviin ja työtä parantaviin asioihin ja samalla lopputulokseen. Annetaan siis luovuuden kukkien kukkia, ei karsita sitä päiväkodeissa, eikä koulun penkeillä, vaan sallitaan erilaiset tavat oppia ja tehdä parempia ratkaisuja oman innovaatisuuden, rohkeuden, kokeilunhalun ja innostuksen myötä.

Kaikki ämä on kiinni meistä aikuisista ja tavsatamme toimia, lastemme ja nuortemme hyväksi.

ritvalehtonen
Vihreät Petäjävesi

Arvoina oikeudenmukaisuus, avoimuus, tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittaminen, sekä työn tekeminen, mutta rehellisin keinoin.
Luodaan yhteläiset mahdollisuudet ei estetä sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu