Tuottavuuden kasvuun vaihtoehtoja

Kuuntelin aamulla TV:stä ekonomien Heidi Schaumannin Aktia ja Mika Kuismasen  Suomen Yrittäjät näkemyksiä talouskasvun haasteista. On totta, ettei suhdaneet ole osoitus kasvun suunnasta, jos se on 0,5-1% tasolla. Tähän voidaan vaikuttaa erilaisilla poliittisilla päätöksillä lyhyellä aikavälillä, mutta meidän tulisi löytää pitkän aikavälin omaavaa näkemystä kasvun moottoriksi.  Lyhytnäköisyys ja ns. tulipalon sammuttamisen meninki kostautuu aina tulevina vuosina. Tätä olemme nähneet aina 1990 lamasta saakka.

Kun nyt tarkastelemme meille jo ensivuodeksi uutisoituja leikkauksia ja hintojen nousuja, jotka kohdistuu ihan vääriin osoitteisiin, kun ne suurelta osaltaan kohennetaan kaikkein heikoimpiin, eli työttömiin, sairaisiin, vanhuksiin ja samalla niillä leikataan entisestään heikkoa kasvuamme. Näin emme tule pääsemään kasvun tielle.

Tarvitaan uudenlaista näkemystä.  Palkkojen ja eläkkeiden tasapäistämistä, sillä mikään työ, jota tarvitaan, ei voi olla alempiarvoista kuin jonkun ylemmän tason päättäjän, virkamiehen tai johtajan. Meillä on vuosikymmenten aikana muodostuneet rakenteet, joiden kautta verovarojamme käytetään väärin , jos perustuslai on laki, jota kaikkien tulisi noudattaa. Se tarkoittaa tasa-arvoisuutta ja sitä voidaan progressiivisellä verotuksella muuttaa niin, että käteen jäävä osa on kaikilla sellainen, josta jää elämiseen mahdollisuus. Mutta siihen tarvitaan toisenlaisia toimijoita, joilla ei oma asema ja etu ole etusijalle. 

Elämme maailmanlaajuista suhdanteiden heikentymisen aikaa, sillä sama eriarvoistamisen tahto on kautta maailman vallalla ja sen seurauksina syntyy sodat ja levottomuudet, koska nämä alistetut kodittomat , joilla ei ole mitään, eivät enää jaksa katsoa tätä kaikkea sivusta. Toivoisi, että näkisimme tämän. Että löytäisimme enpatian, asettua heikomman asemaan. Että osaisimme ajatella, millsiata on elää, jos ei ole tuloja , eikä omaisuutta, eikä sinua kuulla. Maailmassa on liikaa köyhyyttä ja me kaikki tiedämme, että ihmisten työn tulokset on kerätty hyvin pienen eliitin hallittaviksi. Nyt tämä estää kasvun.

Keskustelussa Heidi nostikin esille Ruotsin, missä talous kasvaa meitä paremmin. Tähän on selvä syy, mutta tätä syytä ei ole haluttu tunnustaa, ei nähdä, eikä korjata tehtyjä vääryyksiä yrittäjille ja kansalaisille . Ruotsi hoiti asiat toisin, siellä 1990 lamassa hoidettiin yritykset ja kansalaiset, meillä vain pankit. Tämän seurauksia on nyt luottamuspula ja se on suurin este kasvullemme.

Jos meiltä löytyisi tahtoa kohdata tosiasiat ja purkaa ja käsitellä rehellisesti nämä tehdyt  päätökset, tarjota kansalle mahdollisuus työllistyä, heidän itsensä valitsemassa työssä, mutta peruspalkan maksaisi Kela, mutta sen verran suurena, ettei muita sosiaalisia tukia enää tarvita. Ja että tuon palkan saisivat vain työttömät ja työtä vastaan, sekä pienituloisille maksettaisiin tuo erotus, eli luotaisiin minimipalkkataso, joka riittäisi ihmisarvoiseen elämään. Tämä toisi säästöt samassa suhteessa sosiaalimenoihin, syrjäytymisen ehkäisyyn, täydennyskoulutukseen,  masennuksen ja mielentervysmenojen hoitoon, työmarkkinatuen poistumiseen jne… Ja mikä parasta, jokaisella olisi rahaa perustarpeisiin, oman elämän suunnitteluun ja kodin ja perheen perustamiseen. Tämä toisi turvaa myös syntyvyyden kasvulle ja työntekijöinä käsityövaltaisissa yrityksissä tuo työpanos, esim. 30t/viikko olisi ns. tukea yritykselle, joka antaisi kasvua yritykseen. Näin saataisiin käsipareja hoitamaan vanhuksiamme, auttamaan kotitöissä ja asionneissa, missä säästöä kuntien menoihin.

Nyt kokeilussa oleva perustulomalli ei ole oikea, eikä anna oikeaa kuvaa, koska 560e ei riitä kenenkään elämiseen , vaan sitä tuetaan erilaisn sosiaalituin. Minun mallini on, että erillisiä tukia ei enää tarvita, vaan saatu perustulo kattaa inhimiilsen elämän ja asumisen kulut. Uskon, että tämä säästää myös velkantumisen kasvulta, sillä lähes kaikki sosiaalituet jää pois ja ne tavallaan siirtyvät peruspalkaksi työtä vastaan.

Kun luottamus taas palautuisi, kaikilla olisi ostovoimaa ja tekemistä, itse valitsemassaan työssä, kasvulle ja yrittäjyydelle  olisi aidosti avoin tei. Kansa on väsynyt tähän salamyhkäiseen sulle mulle peliin, missä osa saa tehdä mitä vaan ja osalta voidaan estää mahdollisuudet oman elämänsä hallintaan ja sairastuttaa ihmisten mieli. Työ ei ole loppunut, palkanmaksajat on vaan imetty kuiviin.

ritvalehtonen
Vihreät Petäjävesi

Arvoina oikeudenmukaisuus, avoimuus, tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittaminen, sekä työn tekeminen, mutta rehellisin keinoin.
Luodaan yhteläiset mahdollisuudet ei estetä sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu