ritvalehtonen

Kaikki yritykset samalle viivalle

Hieno avaus hallitukselta on se, että nyt on jo edes annettu toivoa, myös pk sektorille suunnattuun tasa-arvoisempaan ja kilpailukykyä parantavaan kehitykseen, verohelpotusten ja yhteisen keskustelukulttuurin löytämiseksi, myös pk sektorille.

Olen tästäkin asiasta ollut huolissani ja  mukana jopa kansalaisaloitteessa, missä toivoimme, että myös pk sektori pääsisi yhteisiin neuvotteluihin kun luodaan pelisääntöjä ns. kolmikannassa. Olen ihmetellyt miksi pk sektorilta siellä ei ole edustusta, vaikka ne työllistävät eniten ihmisiä ja nyt viennin hiipuessa, ovat myös merkittävä kasvun tuottaja, vaikka eivät olekkaan olleet tasa-arvoisessa kilpailuasemassa suurten toimijoiden ja erilaisten yritysmuotojen kanssa.

Nyt lupaus antaa edes toivoa tasa-arvon mahdollisuudesta ja yritysten kasvun mahdollisuuksista , kun toimii lain mukaan ja maksaa kaikki vastuunsa. Samaan aikaan kuulemme uutisia lähes päivittäin, erilaisista veronkierto -ja vilppi epäilyistä, korruptiosta, hyväveliverkostojen myyräntyöstä, missä sisäpiiritiedon kautta ohjaillaan mahdollisuuksia itselle ja omille kavereille.

Kun tiedämme, kuinka paljon edullisemmin voi suuri yritys saada hankintansa yhteissopimuksella, kun ostaa erittäin suurissa erissä ja jakaa sitten tuotteet yksiköihinsä eri puolilla maailmaa. Nämä vahvat suuret yritykset saavat myös erittäin pitkän maksuajan, koska nekin voidaan neuvotella itselle sopiviksi, kun ostoerät ovat suuria ja taustalla on vakavarainen hyvin asiansa hoitanut iso firma. 

Toisin on pienillä yrittäjillä. Moni aloittava yrittäjä, jolla ei ole vielä näyttöä osaamisesta, tai taustalla on vaikea pitkä työttömyys ja omaisuutta vähän. Hänen on maksettava suurin hinta ensin lainastaan, jos sellaista saa. Sitten kun hankkii tarvikkeita ja raaka-aineita, usein nekin joutuu maksamaan etukäteen ja kun on tehnyt työn, odottaa itse saataviaan 2-3 viikkoa. Pienillä tuloilla ei ole varaa ostaa isoja eriä ja ei ole siihen edes tarvetta, joten hintakin on usein jopa kalliimpi kuin tavalliselle kuluttajalle.

Toiminimiyrittäjä maksaa vielä kovan veron, kaikesta tulostaan ja tilittää veronsa pyrkien olemaan tarkka, myös näissä asioissa. Olisi oikeasti aika saada mukaan kaikenlaisten yrittäjien edustus neuvottelupöytään , jotta kaikkien ääni kuuluu ja oikeasti saadaan tasa-arvoisuutta  ja sen kautta kasvua erilaisten yrittäjien kesken.

Toivoa vaan sopii, ettei tätäkin lupausta vedetä pian pois ja petetä jälleen  pk yrittäjiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat