ritvalehtonen

Keskiansio

Meillä puhutaan hienosti, että kansalaisten keskiansio on jopa 3300e/kk. Tämä kuulostaa kansalaisesta hyvälle ja niin  päättäjätkin luulevat tilastoita katsoessaan, jos lisäävät kansalaisille erilaisia menopakotteita, hintojen ja verojen korotuksia , sekä sosiaalitukien leikkauksiakin joita on jo luvassa.

Tilastot vaan antavat keskimääräisen kuvan  kaikkien tulojen keskimääräisestä ansiotulosta, ei siitä siitä, kuinka suuri osa elää alle tonnin tuloilla /kk ja hänenkin tulisi saada ruoka ja koti, missä asuu. Ei myöskään siitä kuinka paljon on heitä, jotka tienaavat kymmeniä tuhansia /kk, eli paljonkin enemmän, kuin pienituloisimmat vuodessa.

Tämä harhakuva jatkaa heikomman osan köyhtymistä ja eriarvoisuuden lissäntymistä, syrjäytymistä, heikentää tarpeellistakin kaupan käyntiä, koska ostovoimaa on yhä harvemmalla. Samalla sosiaalimenot kasvaa ja valtion ja kuntien talous heikkenee.

Siksi keskiansiovertailua ei tulisi käyttää mittarina missään, koska se antaa aivan väärän kuvan todellisuudesta, koska tässä ovat mukana myös ne älyttömän suuret ansiot, vaikka ne pienimmät ovat oikeasti jo niin pieniä,  ettei ne riitä ketään hankkimaan niillä toimeentuloaan, ilman yhteiskunnan tukia ja veronhelpotuksia.

Tämä vertailu kuitenkin antaa selvän kuvan siitä, että niitä ylisuuria palkkoja on jo liian paljon. Nyt olisi aika nähdä tosiasiat ja alkaa miettimään, miten saisimme jokaiselle tuloryhmälle luotua sellaisen verotus ja tulonsiirtojärjestelmän, että kaikilla olisi koti ja ruokaa. Että se tulo jonka kukin saa, riittäisi perustarpeisiin kaikille.

Vaihtoehtona on tarkastella tulojen tasausta ylä ja alapään välillä ja kasvattaa keskiluokkaa, mikä tukisi myös kaikkien kansalaisten kulutuksen kasvua, mutta tarpeellisella ja hyödyllisellä tavalla. Eikö tämän tulisi olla tavoite, mikäli mielimme ulos nykyisestä velkantumisen ja työttömyyden putkesta ja päästä jälleen kasvun poluille....Se olisi kaikkien etu, että kaikilla olisi inhimillisen elämän mahdollisuus. Että päättäjillämme olisi ymmärrys todellisuudesta, ei vain heiteltyjä keskiarvoja, jotka ei anna oikeaa kuvaa, vaan lämmittävät heidän omaa mieltä, kun saavat itse nauttia hyvistä ansioista ja ohjailla lakien ja asetusten kautta kansalaisten mahdollisuuksia samaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aivan, olimme vaimoni kanssa nuoresta asti molemmat yhteiskunnan palveluksessa vakinaisissa toimissa, minä valtiolla ja vaimo kunnalla, eikä palkkamme koskaan saavuttanut keskiansiota, jota niin mielellään aina markkinoidaan. Nyt eläkkeellä olen suunnilleen keskivertoeläkkeiden tasolla. Vaimoni jää siitä edelleen....

Tosin edesmennyt isäni, myöskin valtion palvelija, sanoi aina, että ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.L:"..eikä palkkamme koskaan saavuttanut keskiansiota,.."

Mutta kun ollaan "nuoresta asti vakinaisissa toimissa", niin se on paljon enemmän kuin kymmenet, kenties sadattuhannet elonsa aikana. Saat vaikka 1500 käteen, niin työtön saa 500..kun tämän tuhannen kertoo vuosilla, niin saadaan vertailukohtaa.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Keskiarvo ei kerro oikeastaan mitään palkoista ilman minimiä ja maksimia. Kuten mainitsitkin niin suuret tulot vääristävät palkkoja. Keskiansioista puhuttaessa tulisi keskiarvon sijaan käyttää mediaania, niin saataisiin totuudenmukaisempi kuva henkilöiden palkoista!

Puheenvuorossa vuonna 2013 oli mielenkiintoinen kirjoitus keskiarvon harhasta: http://karkot.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138456-kesk...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kyseinen luku lienee juuri tuo mediaanitulo ja muistaakseni lisätty työnantajan maksamalla eläkevakuutusmaksuosuudella.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Keskipalkka on noin 3300 ja mediaani 3000 €. Näin ainakin Tekniikka&Talous -lehden mukaan http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/palkk...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #7

Oups... tuon mediaanitulon olisi olettanut olevan suurempi.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Näinhän se Seppo oli sanonta, että valtion ja kunnan leipä on kapea, mutta pitkä. Nyt kaikki on toisin. Sekin on totta, että ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot, mutta kun niitä menoja meille tehdään aina vaan lisää ja asumisen hinnat nousee, on monella työttömällä ja pienituloisella vaikeuksia ostaa, edes tarpeellista. Siksi olisi hyvä mietiä, onko se suuri palkka kenellekkään tarpeen?

Juuri näin Saara ja Martti, mediaanituloista tulisikin puhua. Jotenkin vaan se keskitulovertailu antaa mahdollisuuden lisätä erilaisia veroja ja maksuja, kun sen oletetaan riittävän kaikille. Näin ei kuitenkaan ole, vaan rahattomuus perheissä työttömyyden vuoski tuottaa hyvin kalliita ja pitkäkestoisia laskuja ja ongelmia tulevaisuuteen.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

OLisikin hienoa, jos meillä olisi rohkeutta tutkia koko väestön tulotaso ja laskea todellisen asumisen ja ruuna hinta/ hlö ja katsoa, kuinka paljon prosenteissa on heitä, joille tuo tulo ei riitä kattamaan asumisen ja ravinnon kuluja ja niitä pakollisia velvoitteita, joita meille on eri tavoin tuotettu.

Tämä ainakin auttaisi ymmärtämään kaikkia päättäjiämme, miksi sosiaali ja terveysmenot vaan kasvaa ja suomi velkaantuu. Miski kasvu on heikkoa? jne... Minusta se on yksinkertaista, ettei suurella osalla kansaamme ole enää riittävästi siihen rahaa...

Siksikin olen puhunut peruspalkasta, mutta nyt kokeiluun tulevalla 560e:lla se ei korjaannu. Tuon palkan tulisi olla sellainen, että sillä elää, eikä muita tukia enää tarvita. Vasta silloin se olisi kasvulle ja velkaantumisellemme oiva lääke.
Ainoa asia mitä tulisi harkita tarkkaan, työn velvoite ei saisi tuoda lisää keinottelijoiden taskuun , eikä sellaisiin yrityksiin, jotka jo ovat saaneet verovaroin tuettuna teknologian tekemään työt.
Mutta esim. kunnat ja valtiot, aloittavat käsityövaltaiset yritykset jne....

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Hyvä ehdotus, mutta voisi olla aika karua luettavaa (oikean tulotason tutkiminen ja todellisen asumisen/ruoan hinnan per henkilö laskeminen). Mutta avaisiko tämä päättäjien silmät, epäilen, mutta ainahan sitä voi toivoa..

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Myönnän, että laskelmat ovat vaikeita ja koskaan ne ei tule kaikille oikeaksi, mutta onhan jokaisen asuttava , syötävä ja saatava terveydenhoitonsa katetuksi. Näistä jokun mediaani olisi kuitenkin mielestäni tärkeää, jotta osaisimme asettaa verotuksen ja palkkatulon sille tasolle, että sillä jokainen elää. Itse näen, että vain siten saamme aikaan kasvua , kun on kaikilla millä ostaa. Samalla se vähentää valtion ja kuntien valkataakkaa ja sosiaalimenoja samassa suhteessa, eli ei ole kuitenkaan koko potista pois...

Toimituksen poiminnat