ritvalehtonen

Kiinteistöveron tasa-arvoisuus

 

Maaseudun puolustajana otan jälleen esille kiinteistöveron, koska nykyinen käytäntö kiinteistöverosta rikkoo perustuslain luapausta yhdenvertaisuudesta lain edessä.


Kuten muistamme 1980 luvulla taajameissa maksettiin ns. katumaksua.

Myös itselläni oli kaava- alueella kulmatontti ja tuo maksu oli suuri ja eriarvoinen suhteessa niihin kiinteistöihin, jolla ei ollut kulmatonttia. Sitten luotiin kiinteistövero ja katumaksu poistui. Tällöin sovittiin, että kiinteistövero tulee joka kiinteistöön, asuinpaikasta riippumatta, eli myös haja-asutusalueelle. Samalla sovittiin, että valtio huolehtii pääteistä ja kunnat taajameista ja yksityisteistä, joita harvaan asutuilla alueilla oli ja on yhä. Valtio ja kunnat tukivatkin yksityisteitä aina 1990 luun alkuun saakka, kunnes sitten valtio poisti avustukset tien ylläpitoon ja myös kunnat ovat pienentäneet vastuutaan kaiken aikaa ja nyt nämä tiet ovat monilta osin lähes kokonaan siellä asuvien asukkaiden vastuulla ja rasittavat taloutta. Mutta kiinteistövero ei ole suhteessa muuttunut, vaan sitä peritään yhtä kovana myös haja asutusalueilla. Kun lasketaan yhteen ensin maksettava tien ylläpito ja sen päälle kova kiinteistövero, on monen asukkaan maksama lasku liian suuri. Samaan aikaan taajameissa pidetään kunnan yhteisillä verovaroilla, ( joita maksavat myös haja-asutusalueella asuvat) kadut kunnossa ja aurattuina, sekä katuvalot,  infra , sekä palvelut ja siellä on maksettavana vain kiinteistövero. Tämä aiheuttaakin eriarvoisuuden asuinpaikan perusteella. Kun perustuslaki lupaa, "jos jokin alempi laki on ristiriidassa perustuslain kanssa, tulee noudattaa perustuslakia". Eikö myös tässä tapauksessa oikeudenmukaismpaa olisi porrastaa kiinteistövero sen mukaan mitä palveluita sitä vastaan saa? Tai sitten kiinteistöverosta tulisi vähentää tiehen laitetut osuudet, kunkin talouden kohdalla, jotta tasa-arvolaki toteutuisi. Yksi vaihtoehto olisi myös, että taajameissa laskutettaisiin samoin katujen ja valojen kustannukset täysimääräisinä niiltä kiinteistöiltä, joilla ne ovat käytössään, sillä näinhän joutuvat tekemään myös haja-asutusaleen asukkaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ihmiset saavat valita asuinpaikkansa itse, se on perustuslaillinen oikeus. Ne paikat sijaitsevat sitten laajassa, pääosin harvaan asutussa maassa vaihtelevilla etäisyyksillä yhteiskunnan palveluista. Eihän tämä tietenkään ole mikään perustuslain vastainen tasa-arvo-ongelma.

Täytyy vain punnita valintojensa seurauksia. Ja vastata niistä itse.

Maaseudun asukkaana ja sen elinvoimaisuudesta sekä tulevaisuudesta kiinnostuneena minua aina vähän hävettää, kun tulee näitä ehdotuksia, joiden pääasiallinen sisältö on, että haja-asumista pitäisi tukea milloin mistäkin syystä. Tukiaisissa ei ole tulevaisuutta.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

En Esa pyytänyt tukiaisia, en niitä koskaan saanut itsekkään, vain tasa-arvoisuutta kansalaisille kiinteistöverouksessa. On totta että asuinpaikan valinta on jokaisen oma asia, mutta kun kiinteistövero aikoinaan luotiin, annettiin lupaus, että kaikki tiet tarjotaan kansalaisille, jolloin tasa-arvoisuus veron maksajana säilyy. Tämä lupaus ei toteutunut kuin n. 10v ajan ja nyt eriarvoisuus on olemassa ja totta. Vain tämän eriarvoisuuden poistamiseen tulisi kiinnittää huomiota, kuten kaikessa muusakin eriarvoisuutta tuovissa asioissa.
Tämä ei ole vaikeaa, vain tahdon asia, jos niin halutaan. Joko lisätään kulukorvausta taajamissa asuville tai sitten tiemaksut vähennetään kiinteistöverosta haja-asutusalueilla, jolloin kaikki maksaa saman hinnan siitä mitä saa.

"Nyt verot kerätään vaikka pitkospuita pitkin, mutta palvelut ja infra katetaan yhteisillä veroeuroilla."
Käytäntöjä voisi muuttaa oikeudenmukaisempaan suuntaan ja turvata kaikille tasa-arvoinen asumisen ja kustannusten kasvu asuinpaikasta riippumatta.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Kun Esa lausuit, että jokainen on asuinpaikkansa valinnut ja siten tasa-arvoisia. Maaseudulla on satojen vuosien takaa perustettuja tiloja ja he ovat tiensä silloin rakentaneet ja maksaneet. Kun sitten myös heille luotiin tämä taajamien katumaksusta muutettu kiinteistövero, silloin oli lupaus, että kun se tulee myös maaseudulle, tiestöt jää kuntien ja valtion vastuulle. Tässä lapaukset jäivät toteutumatta ja siksi ne tulisi korjata vastaamaan tasa-arvoa.
Kuten jo kerroin parhaiten se tapahtuu kun kiinteistöverosta vähennetään koko tiemaksu.

Toimituksen poiminnat