ritvalehtonen

Tavoitteeksi kansalaisyhteiskunta

  • Tavoitteeksi kansalaisyhteiskunta

Kansalaisyhteiskunta toisi tullessaan paljon hyvää.  Se poistaisi yksinäisyyttä ja toisi yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, sitoutumista ja uusia ideoita ja toimintamalleja, mutta mikä sitä jarruttaa?

Miksi meillä on yhä ne teot puheitten tasolla ja asioita runnotaan salaa ja kansalaisista tietämättä, vaikka he maksavat veroina kulut? Tästä syystä kansantaloutemme hiipuu, uskallusta yrittää ei ole ja innovaatiot katoavat, koska niille ei anneta arvoa, tai ne varastetaan ja esitellään omina, hiukan muunneltuna.

Miksi kunniaa ei anneta heille, joille se kuuluu? Miksi ei ymmärretä, että juuri tämänlainen toiminta estää monia asioita, joille olisi luonnollinen tilaus ja tahto?  Hyvä ja toimiva kansalaisyhteiskunta tukee ja luo demokraattista päätöksentekoa, pois diktatuurista ja pienen eliitin tekemistä päätöksistä, koska juuri se vie halun kaikilta muilta.

Hyvä hallinto on oikeudenmukaista, avointa, tasa-arvoista ja kaikkia kansalaisia, eli veronmaksajia kunnioittavaa, varsinkin silloin kun asia jollain tavalla koskettaa heitä. Hyvä ja toimiva kansalaisyhteiskunta valvoo demokratiaa ja siksi haluaa avoimuutta jo ennen päätöksiä. Tätä toivon, sillä talouskasvumme ei kehity, ellemme näe metsää puilta ja ota luonnollisella tavalla mukaan jokaisen sen jäsenen.

Elämä ei ole pitkä hukattavaksi,  jokaisen elämä on jakamaton oikeus inhimilliseen ja hyvään elämään, joka on mahdollinen, jos sitä ei huonolla hallinnolla ja salailuilla ja eriarvoistamalla pilata.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Talous on tärkein puheenaiheemme tässä ajassa. Se tuntuukin jopa pakkopaidalta, johon typistyvät talouden ja yhteiskunnan uudistamiskysymykset, mutta luovuudelle ei kuitenkaan ole annettu tilaa.
Itse näen, että juuri nyt olisi viimeinen hetki ottaa mukaan kaikki kansalaiset ja antaa innovaatioille ja luovuudelle liikkumatilaa ja mahdollisuus, mikä on jo vuosikymmenten ajan lakaistu sivuun.

Nyt tulisi jättää sana talous sivuun ja miettiä uusien ratkaisujen kautta asiaa uudelleen ja antaa sen kasvun syntyä uudella luovalla toimintatavalla ja samalla synnyttää uusia rakenteellisia uudistuksia, jotka tuovat sen rahan tullessaan. Tästä esim. on vastikkeellinen peruspalkka, josta olen puhunut ja kirjoitellutkin hyvin paljon.

Uskon vahvasti, että pelkästään tämä uudistus hoitaisi monet velkaantumisen ongelmamme ja samaan aikaan se antaisi kansalaisille ihmisarvoisella tavalla mahdollisuuden ottaa vastuu omasta elämästään työn kautta.

Se poistaisi myös SOTE sopalta liki puolet, kun sosiaalimenot ja työmarkkinamenot siirtyisivät Kelaan ja kuntien vastuille jäisi enää terveydenhoito. Kun sen vielä saisi kunnallisena ja enemmän ennaltaehkäisevänä, sekin alkaisi olla hallinnassa....Nyt tarvitaan maalaisjärjen käyttöä ja elämän kokemuksiin koettua viisautta.

Toimituksen poiminnat