ritvalehtonen

Kansantaloutemme tila

Kannattaa lukea eilen jolkaistu kirja, "Miten suomi pelastetaan-Talouspoliittinen Manifesti", sillä ihan vain pätkiä siitä vasta selanneena, se sisältää hyviä näkemyksiä maamme taloudellisen tulevaisuuden suunnista.

1990 laman jäkeinen aika kehittyi investointien kautta, sitä kesti aina 2008 finanssikriisiin saakka, kun ulkomaiset, yksityiset ja julkinen sektori investoi, mutta kun samaa rahanpuutetta potee nyt koko EU, ei sekään ole enää tuomassa uutta kasvua.

Meillä täällä suomessa julkisen sektorin investoinnit ovat kasvaneet, jopa 4.1% bkt, kun sama luku EU:ssa on vain 2.9%. Se kertoo, että jotain muuta olisi tehtävä.

Mielestäni meidän tulisikin kiinnittää suuri huomio siihen, että niin yrityksillä, kuin yksityisilläkin olisi kasvun edellytykset, eli rahaa kasvulle ja rahaa kulutukselle.

Viron malli olisi tärkeää mietti, missä yrityksiin sisään jäävää osaa ei veroteta, sillä se antaisi mahdollisuutta kasvulle, kun rahaa jää. Mutta se ei yksin riitä, koska suuri osa kansaa ei pysty enää ostamaan, edes välttämättömiä palveluita, koska rahaa ei ole riittävästi. Työttömyys kasvaa ja sen myötä monet ongelmat lisääntyvät. Varsinkin kotimaiset Pk yritykset ovat vaikeuksissa, liian korkean verotuksen ja sääntelyjen vuoksi.

Mitä enemmän asioita miettii, sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että ainoa pelastus on saada kaikki kansalaiset töihin. Leipomaan sitä kakkua, mistä sitten jaetaan kaikille.

Kansalaispalkka / peruspalkka , missä jokainen työtön ja koulusta valmistuva nuori etsisikin itse itselleen työpaikan ja sopisi työn tarjoajan kanssa, että sitoutuu tekemään esim. 30t viikossa töitä. Tuon sopimuspaperin hän lähettäisi Kelaan joka maksaisi hänelle palkan 1000-1500e/kk. Näin jokainen saisi perustoimeentulon työstään ja maksaisi siitä pientä veroakin ja pääsisi rakentamaan omaa elämäänsä omalla työllään. Tämä ei estäisi työtuntien ylittämistä, mutta siitä osasta vastaisi työnantaja. Meillä on kasvun hidasteena myös se, ettei ole rahaa pk sektorilla palkata töihin käsipareja ja senkin estää kasvua. Näin tämä työ olisikin eräänlainen tuki yrityksille, mutta siihen olisi vaan luotava ehdot, ettei sitä käytetä väärin. Tuo maksettu palkka säästyisi sosiaalikuluissa, kun ei tarvitse maksaa toimeentulotukia, asumistukia jne...eikä kukaan jäisi syrjäytymään, vaan pääsisi heti töihin koulunsa päätettyään. Tämä toisi myös kasvua, kun kaikilla olisi omaa rahaa, itsetunto kasvaisi kun on itse hankkinut rahan ja se auttaisi ihmisiä aktivoitumaan työn kautta. nykyisen passivoinnin ja ilmaisen rahanjaon sijaan. Tällä saataisiin käsipareja hoitamaan yksinäisiä vanhuksia, lapsiperheiden tueksi jne...eili työ ei ole loppunut, vain palkan maksajat on nyt imetty kuiviin.

Minä toivon tämän ideani pääsevän kaäyttöön, sillä tämä malli olisi kongretiaa ja auttaisi kaikilta osiltaan samaan taloutemme pyörät oikeaan suuntaan. Ei auta hokea, että kansantaloutemme kasvaa vain " työllä, työllä ja työllä", koska ensin on luotava sille edellytykset ja se olisi tässä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

ulf fallenius

Investoinnit lähtee liikkeelle vaan jos on tiedossa pitkän ajan verotusmalli eikä niin kuin nyt että muuttuu lähes joka päivä ideat mistä pitää verottaa ja mistä ei. Sitten pitää myös kohdistaa investointeihin suuret veropoistot tilapäisesti vaikka 5 vuoden ajaksi kuin ollaan hätätilassa, on parempi ratkaisu kuin yhteisöveronlasku tai pääomavero lasku.Ilman selkeyttä talouspolitiikassa ei synny investointeja eikä ilman porkkanoita.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Kun saadaan kaikille töitä ja työtuloja, ilman sosiaalitukia, saadaan myös talous kasvun uralle ja sen jälkeen on hyvä tarkastella yritysten todellista menestymisen mahdollisuutta, jotta se voi kasvaa ja työllistää lisää. Sen jälkeen tulisi tarkistaa myös työn verotusta ja katsoa energiakulujen taso, jotta elämän perusasioidenkin jälkeen jää rahaa kulutukseen....sillä vain se luo kasvua, että kaikilla on ostovoimaa, yli elämisen tarpeiden, myös ulkomaankauppa on mahdollinen palauttaa kun kasvu on käynnistynyt....

Toimituksen poiminnat