ritvalehtonen

On väärin syyttää eläkeläisiä

  • On väärin syyttää eläkeläisiä

On väärin leikata eläkeindeksein eläkeläisten tuloja ja samaan aikaan pitkittää työaikaa. On muistettava, että heille on annettu lupaus ansaitusta eläkkeestä silloin kun he ovat aloittaneet työuransa ja itse maksaneet yhdessä työnantajansa kanssa jo kohtuuttomiin nousseita eläkemaksuja. Jos he saisivat takaisin itse maksamansa eläkkeet, jokaisella 40-50v työtä tehneellä olisi mahtava eläke. En voi siksi hyväksyä, etä heidän oma tulonsa leikataan ja kavennetaan indeksien ja leikkurien avulla, jolloin moni joutuu tinkimään perustarpeistaan. Ja kaikki tämä lisää laskua tulevaisuuteen, kun ihmiset sairastuu rahan puutteen vuoski, hoitamattomilla sairauksilla ja kehnulla ravinnolla. Miten tämä maa kehtaa kohdella ikäihmisiämme näin? On muutosten aika, Ipu on mahdollisuus muutoksen, jos kansa niin haluaa, sillä haluamme oman kansan parasta, oman rahan ja päätösvallan palauttamista, oikeudenmukaisuutta ja inhimillisyyttä, sekä nuorillemme töitä. Vain työn kautta saamme jaettavaa tulevaisuuteen.

Muista huolehtia äänestämisestä, mutta mieti, onko nyky meno oikein, vai halutaanko muutosta? Minä haluan muutoksen ja kuulle ihmisten tahdon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"On muistettava, että heille on annettu lupaus" Joo, eläkeläisten sukupolvi lupasi itse itselleen. Ja kuten täällä puheenvuoroissa on moneen kertaan laskelmilla perusteltu, nykyiset työeläkeläiset eivät ole itse maksaneet omia eläkkeitään.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Juhani hyvä. Kun nykyiset eläkeläiset olivat nuoria ja työelämänsä alkumetreillä, ei he olleet itse lupaamassa itselle tuota eläkettä, vaan sen lupasi silloinen maan hallitus, ei nämä eläkeläiset itse. Tämä on totuus. Kun aloitin oman työsarkani, olin 14v ja siitäkin jo maksettiin eläkemaksua ja kerrottiin, että saan sitten joskus sen eläkkeenä.
Toisin on käynyt monen minunlaiseni kohdalla, on leikattu tuolta eläkekertymän alkupäästä pois jo 10v, sitten on leikattu erilaisin eläkeleikkurein suurilta ikäryhmät, jotka tehneet pitkän työuran lisää ja nostettu eläkeikää. Moni nyt eläkkeellä oleva on tehnyt jopa yli 50v työuran, eli varmasti eläkkeensä ansainnut.

On totta, että työeläkettä on maksatettu sekä työnantajilla, että työntekijöillä, mutta samassa suhteessa kuin on ollut työpanoskin ja sen ovat nykyiset hallituksemme luoneet, ei voi syyllistää eläkkeen saajia.
Nyt olisikin tärkeämpää saada töitä nuorillemme, että heilläkin on mahdollisuus hankkia itselle 50v työkokemus ja maksaa sinä aikana oma eläkkeensä, josta saa nauttia työuransa jälkeen.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Vain oikeilla arvoilla, voidaan tehdä oikeaa politiikkaa. Minusta oikeaa on se, että päätöksiä tehdään kansalaisten parhaaksi ja heitä kuunnellen herkällä korvalla. Ei kenenkään oman edun tai etupiirin tarpeisiin, kuten nyt on useinkin tehty.

Väärä politiikka on syynä suuriin menoihimme. Mielenterveys 5 miljardia vuodessa, masennuksen hoito 1.5 miljardia vuodessa syrjäytyminen, toimeentulotuki, asumistuki, koulutustuki, kotouttamistuki jne... kaikki nämä velkaannuttaa maamme, ellemme muuta suuntaa.

Suuntana tulee olla ennaltaehkäisevyys!
Se tapahtuu ottamalla kaikki mukaan tasa-arvoisina toimijoina, työtä kaikille, sillä se on parasta ennaltaehkäisyä.
Täystyöllisyys on minun mallini mukaan mahdollinen ja jokaisella on mahdollisuus satuaan työtä,suunnitella omaa tulevaisuuttaan, olla kuluttajina, rakentajina ja kasvattaa kansantalouttamme.

Tämä kaikki vaatii vaan asennemuutoksen, sillä nyt hoidamme vaan oireita, koska ei haluta paneutua syihin.
Tätä oireiden hoitamista tapahtuu kaikilla toimialoillamme, siksi ongelmat kasvaa ja paisuu.
Minusta asioita tulisi hoitaa syiden kautta, koska se on yksinkertaisin ja edullisin tie. Tarvitaan tuloerojen kaventamista, kaikkien yhteistä ponnistusta ja lähimmäisen rakkautta....inhimillisyyttä, yhteisöllisyyttä ja nämä ei maksa rahaa, vain tahtoa astua ulos omista lokeroista ja oman pesän vartioimisesta....

ulf fallenius

Työnantaja maksanut eläkkeet viimeiseen centiin asti ja nyt heilläkään ei ole rahaa työllistää kuin se vaan on pirun kallista nämä sivukulut.Jos työntekijä hoitaisi itse eläkemaksunsa niin palkkaisin heti 2 ihmistä lisää minun pieneen yritykseen ja niin tekisi moni muu.Mutta näin kuin nyt mennään niin en palkkaa koskaan ketään lisää koska siitä ei jää minulle mitään muuta kuin maksuja ja harmeja.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-nykyiset työeläkeläiset eivät itse.....-
Eläkevakuutusyhtiöillä on yli 170 miljardin euron sijoitusrahastot.
Onko Juhani ja samoin ajattelevat sitä mieltä, että sen on vain ja ainoastaan nykysukupolvi (1980 ja sen jälkeen syntyneet) kasannut?
Jos on, niin nykyisenä työeläkeläisenä pyydän anteeksi, jos olen syönyt siihen mennessä ennen 80-lukua kasatut Eläkevakuutusyhtiöiden varannot.
Ja nyt kulutan nykysukupolvelle ja tuleville kuuluvia. Taustallani on n. 50:n vuoden kokemus työelämää eläkemaksuineen yhdessä työnteettäjieni kanssa.
Ehkä minun ei sittenkään tarvii repiä paitaani ja ripotella tuhkaa ylleni, koska kuormasta syömiseni ei enää kestä vuoskymmeniä.
Terv. 75.v

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Eläkevaroja on reilut 170 miljardia, mutta luvattuja eläkevastuita on 630 miljardia. Lisäksi noin puolet tuosta 170 miljardista on kertynyt viimeisen kymmenen vuoden aikan. Osa tästä johtuu tietysti palkkojen noususta ja vanhojen säästöjen koroista, mutta osa johtuu siitä, että eläkemaksut ovat olleet 60-luvulta lähtien niin pienet.

http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182593-e...

Tuhkaa ei tarvitse ripotella. Tosiasioiden myöntäminen riittää. Tältä pohjalta voitaisiin lähteä rakentamaan uusi järjestelmä, joka ottaisi myös nuoret huomioon.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kun aloitit 60-luvulla maksamaan työeläkemaksuja ne olivat noin 5%. Nykyinen sukupolvi maksaa työeläkkeitä palkan sivukuluina yli 20%. Minulle sopisi erinomaisesti, että jaettaisiin kassaan kertyneet rahat ne sinne keränneille ja lopetettaisiin koko pakollinen työeläkejärjestelmä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Juhani.
Mie en nyt oikein ymmärrä mitä miulta vaaditaan? Sitäkö että alkaisin mieltä osoittamaan työeläkkeeni heikentämisen puolesta.
Ehkä joskus olisin sellaiseenkin solidaarisuuteen lähteny. Mutta nyky sukupolvi on osoittanut, että ajan henki on "minulle nyt mahdollisimman paljon ja heti". Vaikka ikää onkin kertynyt, niin ajatus on säilynyt nuorekkaana omaksumaan nykyvirtaukset. Kaikkihan me loppujen lopuksi ajattelemme vain omaa reviiriämme ja omaa pärjäämistämme. Jos joku kokee minun abaut 1400 euron eläkkeeni tulevien sukupolvien rokottamiselta niin se on hänen asiansa ei minun.
Joku USA:n pressa aikoinaan puhui jotain mitä kelläkin on kansakunnalle annettavaa. Tosiasiassa sellainen kuuluu toiveajattelun piiriin ja on vissiin yksin sormin laskettavissa sellaiset "hyvikset"? Oma etu paras etu.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Hienoa, että asiasta on virinnyt laajaa keskustelua. Siksi juuri olenkin puhunut muutoksesta, missä peruspalkka tai kansalaispalkka tulisi kaikille työttömille tuomaan mahdollisuuden työhön ja oman eläkekertymänsä kartuttamiseen ja verojen maksuun, jotta yhteiskuntamme toimisi oikeudenmukaisemmin. Jos jokainen työtön saisi 30t työviikkoa vastaan 1000-1500e palkan Kelalta, hän maksaisi siitä eläkettään ja veroja ja työnantajakin saisi hyötyä tuohon 30t rajaan asti ja maksaisi vasta sen yli menevästä palkasta niitä maksuja.

Tämä asia on minusta hyvin tärkeä, vaikka siitä on monenlaisia arvosteluja, se kuitenkin loisi tasa-arvoa ja antaisi mahdollisuuden kaikille osallistua yhteiskuntamme kasvuun ja kehitykseen ja mikä parasta, ottaisi jokaisen mukaan pois syrjäytymisen tieltä.

Kaikkien syyttely ei mielestäni ole reilua, vaan jokaiselle tulisi yhteiskunnan luoda edellytyksiä ja mahdollisuuksia työhön ja siten oman tulevaisuutensa rakentamiseen ja eläkkeensä kartuttamiseen silloin kun on työ iässä, että olisi millä elää sitten kun on eläkkeellä. Tämähän on ollut koko eläkejärjestelmämme tarkoitus. Nyt on vaan näitä maksettuja eläkevarantojamme sijoitettu toisaalle ja siksi nyt on nostettu vuosi vuodelta maksuja, kun tämä EU nielee liian paljon työmme tuloksia pieniltä ihmisiltä ja siirtää voittoja veroparatiiseihin ja ylikansallisiin taskuihin. Siksi Ipu ajaa linjaa, missä me keskittyisimme oman kansamme hyvään huolenpitoon ja työllistävyyteen.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Toimi Kankaanniemi otti esille ajatuksia kansalaispalkasta, joka ollut esillä ajatuksena jo 1980 luvulla. Olisiko jossain linkkejä todistamaan, millä mallilla siitä on puhuttu?
En ole kuullut kuin vastikkeettomasta kansalaispalkasta itse.
Ainakin vihreät ja vasemmisto on tästä puhunut ja kirjoitellut näin.
Minä olen nostanut peruspalkkana saman asian, mutta vastikkeellisena, eli vain työtä vastaan jonka maksasi Kela ja olisi 1000-1500e/kk.
Tämä ajatus lähti siitä, että maassamme on kaikilla mittareilla mitattuna suuret ongelmat, maa velkaantuu, työttömyys kasvaa, sosiaali- ja terveysmenot paisuu.

Eikö näille asioille pidä tehdä korjausliikkeet ja pian, jotta pääsisimme kasvun tielle?
Minusta pitää ja silloin on uuden suunnan aika.
Kun tiedämme, että jopa mielenterveyskulumme on jo 5 miljardia, kun siihen lisätään syrjäytymisen ehkäisy, jatkuva täydennyskoulutus työttömille, opintotuet, toimeentulotuet, asumistuet, pakkomuuton kulut työn perässä, ennenaikaiset eläkemenot, masennuksen hoito jne...jotka on pitkälti seurausta ihmisten toivottomuudesta, kun ei ole töitä, eikä rahaa, en näe enää muuta tietä kuin kansalaispalkan, missä sitoutetaan koko kansa rakentamaan tämän maan hyvinvointia yhdessä.
Tällä mallilla saadaan myös sosiaalimenot alas ja terveyspalvelut kuntien julkisiksi palveluiksi, emme tarvitsisi enää sote-soppia ja kuntaliitosmietintöjä.

On vaan luotava sellainen malli, että se palvelee eri maanosissa asuvien mahdollisuutta tehdä työtä lähialueellaan, jolloin myös matkakorvausvähennykset antaisivat paremman verokertymän kun ne minimoidaan luonnollisella tavalla ja samalla se olisi kestävän kehityksen mukaista. Tuo tulotaso tälle kansalaispalkalle voisi vaihdella hiukan asuinalueen hintatason perusteella.
Ajatus on minusta siinä, että näin toimien säästämme tulevaisuudelta lisää laskuja ja aktivoimme kansalaisemme passivoinnin sijaan.
Toivon näkeväni sellaisen hallituksen, jolla on sydäntä ja tahtoa miettiä asioita kansalaisten näkökulmasta, ei vaan omastaan.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Vasemmisto ei halua indeksileikkauksia tulevalla hallituskaudella.
En halaisi minäkään, koska se ei auta kasvua, vaan heikentää sitä.
Jos indeksileikkauksia kuitenkin tehdään, sen tulisi kohdistua yli 3000e/kk saatuun palkkaan kahden aikuisen talouksissa ja yli 6000e/kk yksinelävissä perheissä, jotta se auttaisi kasvuun ja samalla kaventaisi tuloeroja.
Kun vielä verotuksella kompensoidaan tuloverotusta niin, että pienituloisimmat ei maksaisi veroja samassa suhteessa ja pienimmät tulot tulisi olla verottomia....

Kun elvytetään, on äärimmäisen tärkeää kohdistaa laikkaukset sellaiseen, mikä ei heikennä kasvua, vaan antaa tasaisesti kaikille ostovoimaa ja saa kotimarkkinat pyörimään ja sen kautta myös ulkomaankaupan tien auki.

Kun tähän vielä istutetaan oikein mitoitettu vastikkeellinen peruspalkka tai kansalaispalkka, tie olisi minusta oikean suuntainen ja näin taloutemme alkaisi itse hoitaa itseään kuntoon luonnollisella tavalla.
Tätä tukemaan tulee vielä saada poistettua turhaa byrokratiaa ja esteitä yrittäjyyden ja kasvun tieltä. Sen tulee olla kaikille yrittäjille tasa-arvoinen ja mahdollinen samoilla edellytyksillä.

PK-sektoria on tuettava verohelpotuksin, jotta sen tulos olisi tasa-vertaisempi suuriin toimijoihin nähden, sillä se on suurin työllistäjä.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Eläkeläiset on mahdollisuus ja voimavara, jos haluamme antaa heille mahdollisuuden ja olla syrjimättä heitä eläkkeiden, palkkojen ja työnteon kentillä....Hiljaisen tiedon siirtäminen olisi nyt äärimmäisen tärkeä asia ja se tapahtuisi parhaiten eri ikäisten ihmisten sopivalla baleteilla kaikilla osa-alueilla töissä ja politiikassa....

Toimituksen poiminnat